dinsdag, april 25, 2006

Het ene record is het andere niet

Mij is altijd verteld dat in Amerika anders met energie wordt omgesprongen dan in Europa, want:

Amerikanen hechten erg aan vrijheid. Freedom of speech natuurlijk, maar vooral ook bewegingsvrijheid. Lage brandstofprijzen staan nog net niet in de Bill of Rights. Dat is in Europa wel anders. Daar is men sinds de jaren zeventig (oliecrisis en Club van Rome) op zoek naar manieren om de auto zuiniger te laten rijden. Dat spaart niet alleen oprakende fossiele brandstoffen, maar ook het milieu.

Daarom tuffen door Europa allemaal zuinige wagentjes, terwijl de wegen in The States vergeven zijn van de bakbeesten. Als ze langsrijden, hoor je ze benzine opslurpen. En Dubya legt graag wat centen bij om de Yank zijn lage brandstofkosten te garanderen. Hebben de mensen immers recht op.

Dan vandaag. In de krant stond een foto van een Amerikaan die zijn Mercury Grand Marquis GS voltankte. De foto was geplaatst omdat de prijs van benzine in Amerika deze week tot recordhoogte is gestegen. Zoiets zorgt daar altijd voor veel oproer. Goedkope kilometers zijn immers heilig.

Ik ben daarom maar eens gaan rekenen. Wat kost die recordbreaking benzineprijs de Amerikanen nou eigenlijk in vergelijking met wat wij betalen?

Een litertje benzine kost in Nederland momenteel rond de 1,40 euro per liter. De dure tankbeurt uit de krant kostte ongeveer 3 dollar per gallon. Een gallon is 3,8 liter. Een liter kost dus rond de 79 dollarcent. Een dollar levert tegenwoordig 80,6 eurocent op.

De Amerikaan op de foto betaalde dus omgerekend rond de 64 eurocent per liter. Recordhoogte? Dat is niet eens de helft van wat wij betalen. Verwend volkje, die Amerikanen.

(Ter illustratie: de prachtige Grand Marquis van Mercury rijdt iets van 1 op 5)

1 opmerking:

Anoniem zei

He broer,
Leuk hoor die site, snap alleen de link van 'verwend' niet echt...
Kom zeker eens even vaker langssurfen.