maandag, februari 11, 2008

Niemand heeft erover gezwogen

Het mooie aan dat hele gedoe rondom de autobekentenissen van Joran is dat iedereen weer iets heeft om met elkaar over te praten. Zomaar een positief gevolg van een SBS6-product: sociale cohesie.

De natie is weer één. Trots op Nederland, waar iedereen weet wat wel en niet mag.

Vroeger was het nog een eitje te bepalen wat het gesprek van de dag was. Er was één televisiejournaal, daarin werd de waarheid verteld en aan de hand daarvan zette iedereen een boom op.

Tegenwoordig volgt iedereen al multitaskend alles. Waar de één vol van is, heeft de ander geen weet van, en onderling gaat het daarom op straat en in de bus al gauw over het weer.

Maar nu is er Joran, met zijn rookwaren, zijn gympies, zijn vader en zijn praatjes. Daar heeft iedereen een mening over, daarover raakt niemand uitgepraat. Joran is het weer van nu.

En waarschijnlijk blijft hij het weer ook nog wel even, nu Peter R. de Vries, misdaadverslaggever in de States is geweest om Larry King, Oprah Winfrey en andere coniferen bij te praten over de ins and outs van Joran’s leugenaarslogica en daderinformatie-uitwisseling. Dat suddert nog wel even door.

Het mooie aan de Joran-hype is dat ie voor iedereen wat wils biedt. De strafrechtexegeten gaan over de bruikbaarheid van de geheime opnames, de psychiaters maken een inschatting van Joran’s getroebleerde geest, de mediavolgers beschrijven Joran’s impact overzee, en het volk houdt een lynchpartij.

Joran is een hype waarover serieus kan worden gesproken (wat voor gek controleert nou niet of ze dood is?), maar het is ook een hype die zich uitstekend leent voor onderbroekenlol en andere geinerij. Iedereen heeft De Uitzending immers gezien. De verhuur van Range Rovers gaat door het dak.

Van de week maakte ik in de supermarkt bij de kaasafdeling mee dat een oude dametje ‘Hé maton’ naar me schreeuwde. Daarna gaf ze me een vette knipoog. Zoals alle Nederlanders snapte ik meteen waar mevrouw op zat te doelen. Ik beukte haar op de schouder en kaatste: Yo coño, ik heb gezwogen jonge, echt.

Dikke lol natuurlijk, tussen de Edammers.

En zo gaat het dus overal. Verhitte discussies en dolle pret. De Nederlandse nieuwsmedia schreven sinds De Uitzending al 1251 stukken over Joran. Als ze het langzaam afbouwen, redden we het met Joran totdat van de zomer op de Veluwe een krokodil wordt gezien.

Geen opmerkingen: