woensdag, januari 09, 2008

Hotze, Gurbe en Raila

Nova toonde gisteravond een Belgische reportage vanuit Kenia. Het ging over de ontstane situatie van chaos en geweld die al enkele weken voortduurt en die honderden het leven heeft gekost.

Een man werd geïnterviewd. Ik schatte hem midden dertig. Hem werd gevraagd wat er gedaan kan worden aan de haat tussen de verschillende stammen in het land. Op beheerste toon antwoordde hij dat er geen haat is tussen alle stammen. Nee, de woede van 42 stammen richt zich op de stam waartoe de president behoort, de Kikuyu’s.

De oplossing voor de ellende in Kenia is dan ook simpel, zo ging de man verder. Verdrijf de Kikuyu’s en alles wordt beter. What you want is to flush out the Kikuyu. De mannen en vrouwen om hem heen stemden al knikkend met zijn woorden in.

Tja. Op die manier komt er nooit een einde aan de ellende. Gelukkig wordt er hard gewerkt aan een oplossing, natuurlijk door een heuse export-Fries.

Je had altijd al import-Friezen, ‘Hollanders’ die Friesland gebruiken als slaapstad. Ze komen voor de rust, en blijven voor de ruimte. Maar sinds enige tijd heb je ook export-Friezen, Friezen die de wereld intrekken om – waar dat maar nodig is – orde op zaken te stellen.

Zo profiteert de hele wereld van het Friese vakwerk. Friezen zijn probleemoplossers van de bovenste plank. Neem het probleem van de alcoholvergiftiging: de familie Sonnema kwam op de proppen met een goeie berenburg, en zie, in Friesland bezat men zich al tijden zonder het loodje te leggen.

En dat is dan nog maar één voorbeeld!

Inmiddels brengen verspreid over de wereld diverse Friezen de boel op orde. In Amerika bijvoorbeeld, waar Harm van us Joke bij de Navo orde op zaken stelt. Zoals zoveel Friezen groeide Harm op met aaisykjen en de avonturen van de Kameleon. Dat zegt alles.

En in Kenia bevindt zich dus sinds enige tijd ook een export-Fries. Ik heb het natuurlijk over oppositieleider Raila Odinga, een nuchtere Fries uit ik geloof Rotsterhaule die zich niet van de wijs laat brengen door een mislukte oogst of twee.

Dat is een neger, zegt u? Klopt, maar zeker ook Fries, kijk maar naar de achternaam. Odinga, dat is wat je noemt oprjocht Frysk. Een echte stamboeknaam, één uit het rijtje Pebesma, Ferwerda, Bouma.

Mooi ook om te zien dat er tegenwoordig Friezen zijn die Raila heten. Odinga was altijd een achternaam voor boerenjongens die Gurbe, Hotze of Boele heetten. Daar brengt us Raila maar mooi verandering in. Een goede zaak.

Odinga zal hard aan het werk moeten om Kenia weer op de rails te krijgen. Een Elfstedentocht organiseren om zo het gevoel van nationale eenheid te bevorderen wordt lastig, liet hij al weten, maar de fierljepschans bij Nairobi moet in dat opzicht ook een steentje kunnen bijdragen.

Zoals us Raila altijd zegt: as it net kin sa it moat, dan moat it mar sa it kin.

1 opmerking:

Anoniem zei

Alderkringachtig moai stikje skriuwery.

En foar de oprjochte Frysk een tip foar een moai stikje musyk: http://www.jitiizer.nl.

Folle lok en seine!