dinsdag, juni 26, 2007

Zo ging het ook met André Hazes

Nog maar een paar jaar geleden vond iedereen Foppe de Haan, toen nog trainer van SC Heerenveen, maar een provincieboertje. De man werd gezien als een soort relikwie. Een authentieke Fries die dan wel leiding gaf aan een selectie goedbetaalde voetballers, maar uitsluitend nog op niveau kon functioneren door zijn diepe wortels in de club. Buiten Heerenveen zou De Haan echt onmiddellijk verpieteren.

Ik weet nog dat De Haan ooit met Ajax in verband werd gebracht. De meeste mensen moesten er vooral ontzettend om lachen.

Erg aardige man hoor, die Foppe, vooral als ie weer eens ‘hartstikkene’ zei tegen Bert Maalderink van de NOS, en knap hoor, dat ie al sinds 1985 bij Heerenveen zat, maar een toptrainer of kampioenenmaker? Nee.

Tot nu. Het beeld kantelde langzaam sinds de eerste Europese titel met ‘onder 21’ vorig jaar, maar nu is het hek helemaal van de dam. Foppe = God.

Soms gebeurt er iets waardoor het onmogelijk wordt je voor te stellen hoe het eerder was. Zo is het ook met Foppe de Haan en de Europese titel. Foppe is er. Nooit meer is hij los te zien van de enorme waardering die hem nu ten deel valt.

Het ging ook zo met André Hazes, die geen Europees kampioen werd maar dood ging, en sindsdien goud waard is.

Foppe blijft nog wel even bij ons. Bij zijn afscheid van SC Heerenveen in 2004 werd ie al geridderd, maar het behaagt de koningin zo nog een keer.

Geen opmerkingen: