woensdag, mei 09, 2007

Op IJsland gebeurt nooit wat

De nieuwe krant DAG (rare naam, alsof ie ook alweer weggaat. Dag!) begon zijn eerste dag met het bezweren van de boze geesten die boven de krantenwereld hangen. Revival van papier, meldde de ankeiler. Met daaronder: Gratis kranten veroveren heel Europa. Lang leve de traditionele media!

En nu maar hopen dat de adverteerders DAG ook lezen, en massaal papieren advertenties in gratis papieren kranten bestellen.

Bert Wagendorp vond in de geboorte van DAG een aanleiding om over IJsland te schrijven. Daar wonen niet meer dan 300.000 mensen, maar die lezen wel mooi twee gratis kranten (oplage gezamenlijk 179.000) en een hele roedel ‘gewone’ dagbladen. Ja, ik vind dat ook ongelooflijk.

Bert vermoedt dat die IJslanders hun ontelbare kranten lezen voor en na het vangen van vis – dat doen ze daar vooral, vertelt Bert. Ze hebben er gewoonweg niks beters te doen, want op IJsland gebeurt nooit wat. Je verveelt je een slag in de rondte, het stinkt naar vis en iedereen zeurt je aan de kop over spuitende geisers en walvissen, schrijft Bert.

En daarom zijn er zoveel kranten op IJsland.

Nou, volgens mij zijn al die kranten er op IJsland vooral om de vis in te doen. Hop, alle kabeljauw in de Frettabladid.

Geen opmerkingen: