zondag, juli 29, 2007

Grou, wonen aan het water

Knal! Die foto komt binnen. Vrachtschip Victus kwam bij Grou op bezoek bij een vakantiehuisje, verplaatste het zelfs vijf meter, en toen LC-fotograaf Anne Zorgdrager even later kwam kijken, liep hij het weiland in en zag dit machtige beeld.

Het roept allemaal associaties op. Velen denken aan Speed 2. In die film slaat ook een boot op drift en zijn mensen op de kant ook niet veilig, dus zo gek is dat niet.

Titanic hoorde ik ook zeggen. Dat is raar, want een vakantiehuisje is geen ijsberg, het Prinses Margrietkanaal geen Atlantische Oceaan, en de Victus zonk niet.

Ik dacht zelf meer aan een foto die Hans Aarsman eens maakte. Oudejaarsdag 1989 blijkt het te zijn geweest. Een enorme boot bij een klein bruggetje.

Gek hoe je soms van die associaties kunt hebben, want Aarsmans boot is dan wel enorm, vast langer dan de 105 meter van de Victus, maar hij vaart nergens bij op of naar binnen.

Het zal de boeg zijn. Die komt zowel bij Aarsman als bij Zorgdrager als een allesvernietigend monster het beeld inschuiven. Een wonder dat er geen gewonden vielen.

Trouwens, in de zaak Victus versus het zomerhuisje: de 28-jarige schipper verklaarde dat ten tijde van het gevalletje waterschade ook zijn vrouw, drie kinderen en de matroos aan boord waren.

De beste man had dus meer dan een reden om niet in slaap te vallen.

Geen opmerkingen: