zondag, september 16, 2007

De burgemeester, het bord en de baard

Kijk, is dat niet een mooi plaatje? De burgemeester – groot in beeld met aangesjorde ceintuur en tussen de vingers een speech – verklaart de gemeente tot kernwapenvrije zone. En mijn eigenste heit stond er met de neus bovenop, fansels.

Je ziet heit links van het midden. De pijpen van zijn spijkerbroek omgeslagen, de linkerhand in de zak van zijn sweater, en – detail – een tamelijk imposante baard. Op zijn arm zit Jelmer.

Het is fijn dat Jelmer daar zit, want zo valt de foto enigszins te dateren. Conclusie: het moet omstreeks 1983 zijn geweest dat burgervader Holtrop onverbiddelijk nee zei tegen kernwapens.

Kearnwapen frye gemeente, meldt het bord met witte duif. Ik geloof niet dat het bord er nog staat.

Jelmer heeft vooral oog voor de microfoon, die links het beeld in wordt gehengeld. Zou de speech van de burgemeester live worden uitgezonden? Lijkt me niet, dan was de microfoon wel op een statiefje voor de burgemeester gezet. De boel zal wel worden opgenomen.

We spreken begin jaren tachtig, dus je mag aannemen dat het uitstapje naar Grou een hele operatie was voor de mediaman van dienst. Aan de ogen van de kinderen op de foto te zien heeft hij in ieder geval een imposant arsenaal aan materiaal meegenomen.

Ze kijken allemaal vol ontzag zijn kant op, hebben oog voor bord noch burgemeester.

Daar zullen de kinderen vast over hebben nagepraat, thuis. Ook wel fijn voor hun ouders, die het dan tenminste makkelijk konden uitleggen. Dat van die kernwapens daar kwamen ze later nog wel achter.

Geen opmerkingen: