dinsdag, september 18, 2007

De wapens, de wolf en de wiedergutmachung

Een dikke blunder, dat is het. Heit noemt het onzorgvuldigheid, maar dat is vaderliefde. Hij was vast en zeker zwaar ontsteld toen hij het stukje over de burgemeester, het bord en de baard las.

Ik had het namelijk aan alle kanten fout, bleek toen heit zich vandaag in mijn inbox meldde: die man op de foto is burgemeester Holtrop helemaal niet! Ai. Geen goeie beurt.

De pacifist blijkt Foeke de Wolf, destijds fractievoorzitter van de gemeentelijke VVD en tegenwoordig Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Op zich een bijzondere combinatie: links en tegen wapens. Van de andere kant: in die tijd stond je als kernwapenopposant zelden alleen.

Burgemeester Holtrop had dus weinig met het hele spektakel van doen. Het was De Wolf zijn feestje. Bij deze goedgemaakt.

Voor de zekerheid vroeg ik Jelmer ook nog even, en die had ook nog wel wat te melden. Het kon nooit 1983 zijn geweest, want toen was Jelmer namelijk al vier. Doe naam heit mei echt net mear op’e earm, zo stelt Jelmer. Begin jaren tachtig, daar houden we het maar op.

Jelmer heeft overigens nog een behoorlijk jeugdtrauma overgehouden aan Foeke de Wolf. Die belde een keer op, net toen Jelmer had besloten dat hij oud genoeg was om geheel zelfstandig de telefoon op te nemen.

Jelmer nam op, brabbelde zijn naam en hoorde tot zijn schrik een zware stem verklaren dat hij met de wolf van doen had. Boe.

De mythe wil dat Jelmer een kreet slaakte en de hoorn op de haak gooide. Die had je toen nog, hoorn en haak.

Maar goed. Zo zat het dus echt met de foto. Op de foto bij dit stukje staan Nick en Simon, die voor de persfoto blijkbaar waren vergeten de labeltjes uit hun gesponsorde shirts te halen. Ook een soort van blunder.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Rutger

Je wordt al een goede journalist. Want een goede journalist maakt het verhaal wel eens mooier dan het is.


......

Anoniem zei

Was de VVD in die tijd ook al links?

Anoniem zei

mooi stukje hoor Rutger,

Heleen en jeep